Gotowanie może być świetnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy w trudnych ekonomicznie czasach.
Przygotowując posiłki i nie jedząc cały czas poza domem, możesz włożyć więcej pieniędzy do kieszeni, a mniej dać fast foodom i restauracjom. Ten artykuł pomoże Ci znaleźć sposoby na domowe gotowanie.Nie dodawaj dressingu tuż przed podaniem. Bardzo ważne jest, aby przygotowanie odbywało się na długo przed procesem gotowania. W ten sposób, kiedy jesteś gotowy do gotowania, usuwa to trochę stresu, zwłaszcza jeśli masz termin do dotrzymania. Wykonanie jak największej ilości prac przygotowawczych pozwoli zaoszczędzić czas i frustrację!Mięso pokrój w cienkie plastry na ukos do smażenia potraw. Czasami jednak może to być trochę trudne i żmudne. Użyj mięsa, które jest jędrne, ale nie zamrożone i pokrój mięso w poprzek ziarna pod kątem 45 stopni.Kiedy masz naprawdę ważną okazję, w której zamierzasz gotować dla kogoś, kogo kochasz lub dla swojego szefa, spróbuj trzymać się jedzenia, o którym wiesz, że okaże się dobre. To nie jest czas na próbowanie nowych rzeczy, ponieważ chcesz mieć pewność, że wyjdzie dobrze.Jeśli częściowo zamrozisz mięso przed jego pokrojeniem, okaże się, że znacznie łatwiej jest je pokroić w cienkie paski. Jest to idealne rozwiązanie do posiłków wymagających naprawdę cienkiego mięsa, takich jak dania chińskie lub tajskie. Mniej rozdziera się półmrożonego mięsa, ponieważ jest ono czysto krojone. Aby paski mięsa ugotowały się równomiernie, należy je rozmrozić przed użyciem.Kiedy kroisz czosnek, jedną z rzeczy, które możesz zrobić, jest włożenie go do plastikowej torby przed krojeniem. Następnie pokrój ząbki czosnku w torebce, aby chronić deskę przed zapachem.
Pomoże to zmniejszyć ostry zapach, który może wydzielać czosnek.Pozostaw kość w pieczeniu, aby przyspieszyć gotowanie.
Pozostawiając kość w środku, ciepło szybciej przemieszcza się do wnętrza mięsa, przyspieszając proces gotowania. Ponieważ kość przenosi ciepło, cała pieczeń gotuje się bardziej równomiernie w całym kawałku mięsa, pozostawiając je zamiast usuwać.Ciasteczka warstwowe, krówki i ciasteczka do żucia często rozpadają się lub rozrywają podczas próby równomiernego krojenia ich na kwadraty. Dobry obrotowy nóż do pizzy może być użyty do wykonania tego zadania bez obawy, że ostry nóż ześlizgnie się i spowoduje obrażenia. Zrób kilka lekkich wskazówek w swoim jedzeniu, najpierw czubkiem noża, a następnie użyj noża do pizzy, aby za każdym razem uzyskać idealnie pokrojone batony, ciasteczka i krówki.Granitowa powierzchnia doskonale nadaje się do rozmrażania zamrożonej żywności, zwykle zajmuje mniej niż połowę czasu potrzebnego do typowego rozmrażania na blacie, ponieważ granit pochłania zimno (i ciepło) umieszczonych na nim przedmiotów, dzięki czemu granit dosłownie „wysysa” zimno z Twoje mrożonki. Granit to również niesamowita powierzchnia do przygotowania ciasta po posypaniu odrobiną mąki. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na przerobienie swojej kuchni w granicie, sprawdź u sprzedawcy granitu kawałki złomu lub zleć wycięcie i wypolerowanie mniejszego kawałka za ułamek kosztów przebudowy kuchni.Gotowanie w domu pozwala zaoszczędzić pieniądze. Koszty restauracji i fast foodów mogą szybko się sumować. Gotując w dużych ilościach i zamrażając resztki na później, możesz naprawdę zaoszczędzić pieniądze. Korzystając ze wskazówek zawartych w tym artykule, możesz wzbogacić swój repertuar kulinarny i przeznaczyć dodatkowe pieniądze na coś, czego naprawdę potrzebujesz.