Miejsce pracy również może pomóc pracownikom w dokonywaniu mądrych wyborów żywieniowych. W ramach promowania zdrowego stylu odżywiania w miejscu pracy, może to wpłynąć na długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie danej osoby.
Zdrowe odżywianie i aktywne życie, w połączeniu z pozytywnym nastawieniem mogą prowadzić do zmniejszenia ryzyka chorób serca i niektórych postaci raka, oraz do podwyższonego nastroju, energii i większego poczucia własnej wartości. Chociaż dla pracodawcy najważniejsze jest zapewnienie bezpiecznego i zdrowego miejsca pracy, ważne jest również zachęcanie pracowników do zdrowego stylu życia. Opcje zamawiania zdrowego posiłku mogą być ważnym krokiem. Mogą zgromadzić wiele osób, aby dowiedzieć się, jak poprawić swoje zdrowie zarówno w pracy, jak i w domu.
Warto wcześniej przeprowadzić ankietę wśród pracowników, aby mogli zdecydować, jakie rodzaje diet i potraw mają być zamawiane.
Oferując informacje o wartości odżywczej żywności dostarczanej do miejsca pracy, pamiętaj, aby wybierać taką dostawę potraw, aby wszyscy pracownicy mieli szeroki zakres opcji do wyboru. Pozwala to kontrolować masę ciała, planować zdrowe i zrównoważone posiłki oraz przestrzegać planu poszczególnych diet. Jeśli podczas spotkań biznesowych zapewniany jest posiłek, należy zapewnić ludziom zdrowy wybór potraw i przekąsek. Na stronie pajda-catering.pl możesz zamówić zdrowe jedzenie do pracy. Należy pamiętać, że środowisko pracy wpływa na zdrowie pracowników. Na przykład, jeśli oferowana jest dostawa zdrowych posiłków, pamiętaj o tym, gdzie pracownicy jedzą lunch. Bezpieczna i czysta strefa jedzenia jest wymogiem większości przepisów BHP. Upewnij się, że miejsce pracy wspiera zdrowe odżywianie, zapewniając pracownikom czas na zjedzenie posiłku, oferując odpowiednią żywność w stołówce i automatach oraz zapewniając lodówki i kuchenki mikrofalowe, aby posiłki mogły być odpowiednio przechowywane lub przygotowywane. Dzieci uczą się większości zachowań związanych ze zdrowiem od otaczających ich dorosłych, a rodzice, którzy kształtują zdrowe nawyki żywieniowe i ruchowe, zwykle je przekazują potomstwu.